INFOBLOG ZONA M SUREANU

INFO Blog zona M. SUREANU

marți, 19 aprilie 2011

TRANSALPINA


Transalpina (DN 67C) este o şosea din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.
Drumul dinspre Novaci era asfaltat pana la Rânca (1.600 m). Acum, drumul este asfaltat pana la Sebes, in urma lucrarilor incepute in 2009.
Transalpina
Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".
Există şi o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale.
Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului război mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită.
Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea.
Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci a fost foarte puţin întreţinut.
În fiecare an în luna septembrie pe o portiune de serpentine a DN 67C între Novaci şi Rânca se desfăşoară Campionatul Naţional de Viteză în Coastă etapa Rânca.
(sursa Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu