INFOBLOG ZONA M SUREANU

INFO Blog zona M. SUREANU

marți, 19 aprilie 2011

INFO Sureanu


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului:

GUVERNUL A APROBAT LISTA CU PROGRAMELE SI PROIECTELE DE INVESTITII IN TURISM

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 23 martie 2011, Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzând programele şi proiectele de investiţii în turism şi a surselor de finanţare a documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor de execuţie a programelor şi obiectivelor de investiţii în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate ale programelor şi proiectelor noi de investiţii în turism.
................................................................................................................................
Criteriile de eligibilitate, care se vor aplica proiectelor noi, prevăd, printre altele, condiţia ca terenul pe care se va derula proiectul să fie situat în proprietatea publică sau privată a autorităţii publice locale. De asemenea, este necesară respectarea standardelor de cost stabilite la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, acolo unde acestea există.
Proiectele care urmează să fie finanţate vor obţine avizul Consiliului tehnico–economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pe studiile de fezabilitate executate. Orice modificare a proiectului din punct de vedere al condiţiilor tehnico-economice trebuie să obţină avizul Consiliului tehnico–economic.
Beneficiarii locali vor asigura între 5% şi 50% din valoarea totală a contractelor de lucrări şi a contractului aferent realizării documentaţiei tehnico-economice. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va finanţa achiziţia şi montajul instalaţiilor de transport pe cablu pentru domenii schiabile în limita fondurilor disponibile, fără a depăşi 50% din valoarea acestora.



Data publicarii: 20/04/2011

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ZONA SKI

In Muntii Sureanu, incepand cu sezonul de schi 2009-2010, s-a deschis o noua zona schiabila (prima din M. Sureanu), denumita "Domeniu Schiabil Sureanu" aflata la o altitudine cuprinsa intre 1650 si 1900m. Accesul in zona se face pe ruta Sebes - Sugag - Tau Bistra - Oasa-Luncile Prigoanei - Poarta Raiului - Domeniul Schiabil Sureanu. 
Partiile in numar de 7 de o dificultate medie spre usoara sunt deservite de doua instalatii de cablu. Aici iarna functioneaza un Apres-Ski un bar-restaurant si un centru de inchiriat schiuri. Cea mai apropiata unitate de cazare se afla la Cabana Sureanu care este la cca 1.5 km de zona schiabila insa aici conditiile de cazare sunt precare.

IEZERUL SUREANU

CABANA SUREANU

POARTA RAIULUI

LUNCILE PRIGOANEI

OASA

TRANSALPINA


Transalpina (DN 67C) este o şosea din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.
Drumul dinspre Novaci era asfaltat pana la Rânca (1.600 m). Acum, drumul este asfaltat pana la Sebes, in urma lucrarilor incepute in 2009.
Transalpina
Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".
Există şi o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale.
Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului război mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită.
Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea.
Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea război mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci a fost foarte puţin întreţinut.
În fiecare an în luna septembrie pe o portiune de serpentine a DN 67C între Novaci şi Rânca se desfăşoară Campionatul Naţional de Viteză în Coastă etapa Rânca.
(sursa Wikipedia)

GHID TURISTIC

GALERIE FOTO

HARTI

Harta Muntii SUREANU

PROIECTE

Data publicarii: 20/04/2011


PAT DOMENIU SCHIABIL VALEA SEBEŞULUI 
Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal Interorăşenesc Cugir - Şugag 
(zona Şureanu) 

Proiect nr. 1132/2006 
Denumirea proiectului:  DOMENIUL SCHIABIL Valea SEBESULUI, Jud. ALBA 
Obiectul:  Domeniu schiabil 
Faza:  P.A.T. 
Beneficiar:  Consiliul Judetean Alba
Elaborator studiu:
S.C. TRANSCABLU S.R.L. Brasov - www.transcablu.ro  
I.N.C.D.T. Bucuresti - www.incdt.ro 
SC URBAPLAN S.R.L., Bucureşti - urbaplan@zappmobile.ro


info proiect:
http://www.cjalba.ro/rom/StrategiaAlba/DOMENIU%20SCHIABIL%20VALEA%20SEBESULUI.pdf

FORUM Sureanu

http://sureanu.myforum.ro/

.............

.............

.............

.............

.............

.............

sursa: http://itourblog.wordpress.com/


duminică, 17 aprilie 2011

.............


Munţii Şureanu sunt o grupă muntoasă a Munţilor Şureanu-Parâng-Lotrului, aparţinând lanţului muntos al Carpaţilor Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârfu lui Pătru, având 2.130 m.
Harta M Sureanu
Munţii Şureanu au înălţimi relativ medii şi mici şi ocupă o suprafaţă destul de întinsă, 1585 km². Sunt lipsiţi de creste zvelte şi de custuri glaciare, însă au suprafeţe de eroziune întinse.